elektriker, arbejdsmand, seriøs, ledninger, elektricitet
F1

Det kan godt være, at du som iværksætter eller gør-det-selv-mand holder af at gøre tingene selv og på din egen måde. Men sådan kan man bare ikke tænke, når det kommer til el-arbejde. Det kan nemlig være farligt at begive sig ud i el-arbejde, hvis man ikke har fuldkommen forstand på det, man laver. Men hvornår skal man egentlig kontakte en elektriker?

værktøj, ledninger, pære, tape

I vådrum

Hvis der er noget elektricitet, der skal laves i vådrum – altså f.eks. badeværelse – så er det vigtigt, at du kontakter en elektriker. Der er nemlig større risici forbundet med el i vådrum, og derfor er det endelig ikke noget, du selv må give dig i kast med. Det er ikke her, du skal lege helt. 

Tjek af el tavle

Hvis der er noget galt med din el-tavle, så skal du kontakte en elektriker. Det kan f.eks. være, hvis der skal udskiftes en ledning eller en enhed – det er ikke noget, du selv må gøre.
Kilde Roskilde El.

El-tjek 

Hvis du skal flytte i nyt hus, så er det en god idé at få foretaget et el-tjek inden indflytning. Det er noget, du skal bruge en autoriseret elektriker til. Hvis du ikke får foretaget et el-tjek, så risikerer du at flytte ind i et hus, hvor der er lavet ulovlige el-installationer. Det er ikke bare ulovligt, det kan også være farligt. El er ikke noget, man skal lege med, og har tidligere lejere eller ejere af huset foretaget ulovlige el-installationer, så kan det være dig, der kommer til at betale bøden for det. 

Elektriker, reparation, stikkontakt

Grundlæggende el

Du må ikke selv lave noget grundlæggende el om i dit hus eller i din lejlighed. Det er ligeledes noget, du skal bruge en autoriseret elektriker til. Skal du f.eks. have en ny stikkontakt, eller skal der skiftes ledninger ud, så skal du kontakte en autoriseret el-installatør. Du må dog gerne selv udskifte en afbryder, hvis der allerede er en installation. Du må også gerne selv udtrække ledninger til lamper, men skal du have monteret en helt ny ledning til en lampe – så skal du igen i gang med at ringe efter en autoriseret el-installatør. Som du kan læse dig frem til, er det altså ikke alle el-opgaver, man selv må udføre. Det kan endda være farligt at begive sig ud i, så det er vigtigt, at du overholder reglerne. De er lavet af sikkerhedsmæssige årsager.